Låt dina barn också lära sig!

Visst är det härligt att barn vill lära sig allt? På kortast möjlig tid vill de suga åt sig så mycket kunskap som möjligt. Ellen, 5 år, kan redan sticka och nu tyckte hon det var dags att lära sig virka. Så vi satte igång! Det tog inte lång tid innan hon fattade konceptet om man säger så… Dock var det lite pilligt att få garnet genom maskerna så det får vi träna ännu mer på!
20140607-172613-62773704.jpg
Jag googla runt lite i går kväll (eller, i natt var det!) och kom tillfälligt över en lista med de viktigaste punkterna att tänka på när man skall lära barn att handarbeta. Ganska passade då att jag fick öva i praktiken i dag! 🙂

Här följer min egna (och översatta) version av listan:
1) När man lär barn ett handarbete, antigen det är att sticka eller virka, lär man dem egentligen mer om kärleken till det att skapa något eget än själva tekniken. Tänk på din egen lycka när du är riktigt nöjd med något du gjort eller när idéerna sprutar av vad du vill göra. Den känslan är det vi vill lära barnen att känna. Det skall vara kul att skapa!

2) Var förberedd! Ha bra utstyr, flera garn att välja mellan, roliga färger som barnet tycker om, gott med ljus och mycket tålamod.

3) När du lär ut ett handarbete lär du också ofta ut ett nytt språk. Förklara för barnen vad orden betyder och vad du menar när du använder uttryck som maska, nål, kedja etc.

4) Lär barnen att starta, ta upp och starta på nytt. Det är lätt att glömma hur man gjorde i början om man fortsätter för länge utan att börja om. Om ni börjar med en kortare bit garn blir barnet tvunget att ta upp och börja om några gånger om de vill fortsätta lära sig.

5) Låt barnen vara kreativa i sitt val av färger, garnsorter och vad de vill göra. Ju mer de får använda sin egna fantasi ju roligare blir det.

6) Visa barnet att du är stolt över vad de gör – då blir barnet också stolt över sitt arbete!

7) Var tålmodig! Det kräver tålamod att lära sig ett handarbete – både från den som lär sig och den som lär ut – men det har ni tillbaka i mängder när glädjen över skapandet tillslut vinner!

Lycka till!
20140607-172735-62855919.jpg
(Om någon vill läsa listan ”i original” kan ni kolla här.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s